Putin rejiminin en büyük muhalifi Alexei Navalny'nin ölmeden önce yazdığı hapishane günlüğünün hikayesi

PiKe

Member
Alexei Navalny muhtemelen hapishanede öleceğini biliyordu.

Rus muhalefet lideri, sosyal ağlarda takipçilerine gönderdiği mesajlarda sıklıkla ülkesinin geleceğine dair umut verici bir not ya da komik bir nota yer verdi: hapishane hayatının saçmalıkları ve aşağılamaları hakkında şakalaşıyor.

Ama içinde Yazmayı ve hapishaneden kaçırmayı başardığı günlük kayıtları daha içe dönük ve güçlüydü.: “Başından beri biliyordum Beni ömür boyu hapse atacaklardı ya hayatımın geri kalanında ya da bu rejimin ömrünün sonuna kadar,” diye kaydetti Navalny Mart 2022'de orada. “Hayatımın geri kalanını hapishanede geçireceğim ve burada öleceğim.”

Bunun ne anlama geldiğini düşündü: çocuklarının doğum günlerini, yıldönümlerini, mezuniyetlerini kaçırıyordu. Torunlarınızla asla tanışmayın. Bu fikrin onda çığlık atma ve bir şeyleri kırma isteği uyandırdığını yazdı. Ama sonra benzer kaderlere maruz kalan diğer Rus muhalifleri düşündü. “Ben istifa ettim ve kabul ettim”dedi.

Bu pasajlar sonuna yakın görünür. Vatansever, Rakibin ölümünden sonra anısı 47 yaşında Arktik'teki bir ceza kolonisinde ölümünden sekiz ay sonra Salı günü sunuldu.

Navalny'nin kendine özgü alaycı mizahı ve idealizmiyle iç içe geçmiş, Vatansever Alternatif olarak komik, tutkulu, düşünceli ve trajiktir. Hapishane hücresindeyken bile, Yazar açıkça Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e saldırmaktan zevk alıyor. Metin aynı zamanda bir daha asla ailesiyle birlikte olamayacağı, Putin'in onu susturabileceği gerçeğiyle yüzleşen bir koca ve babanın yürek burkan kişisel anlatımıdır. Otoriterliğe ve yolsuzluğa karşı çıkmak için yaptığı fedakarlıklar, en sevdiği insanlar için ciddi sonuçlar doğuracaktır.

Alexei Navalny, 2019'da Putin karşıtı bir yürüyüş sırasında Rus polisi tarafından gözaltına alındığı sırada çekilen bir fotoğrafta. Fotoğraf arşivi AFP / Vasily Maximov

Amerika Birleşik Devletleri'nde Knopf yayın şirketi tarafından yayınlanan anılar, aktivistin ölümünden sonra dul eşi Yulia Navalnaya'nın yardımıyla yeniden düzenlendi. Rusça dahil 22 dilde yayınlanacaklar. Navalnaya için anıların yayılması Sorunlu Rus muhalefet hareketine umut aşılamanın bir yolu ve kocasını dünyada mevcut tutmak.

Onun mirasını canlı tutmak, sesini olabildiğince çok insana ulaştırmak benim için çok önemli” dedi. Navalnaya, geçtiğimiz günlerde Avrupa'daki bir yerden yaptığı video röportajında güvenlik nedeniyle açıklayamayacağını söyledi. “Size çok yakın birini kaybettiğinizde herkesin onu hatırlamasını istersiniz.”

Navalnaya, kocasının birkaç yıldır anılarını yazmayı düşündüğünü fakat Sibirya'da ölümcül bir zehirlenme olduğuna karar veren şey 2020'de ölümcül sinir gazı Novichok ile.

Kadın, “Zehirlenmeden sonra zihninde her şey değişti çünkü ertesi gün hayatının sona erebileceğini fark etti” diye hatırladı.

İsyancı lider kitabı Almanya'da iyileşirken yazmaya başladı. Hikaye, zehirlendikten sonra uçakta bayılmasıyla başlıyor.Batılı istihbarat yetkililerinin devlet destekli suikast girişimi olarak adlandırdığı bir saldırı.

Eserin ilk cümlesi artık acımasızca kehanet gibi görünüyor: “Ölmek gerçekten acıtmıyor”Navalny yazdı.

Daha sonra tutuklanıp öldürülebileceğini bilerek Moskova'ya dönme kararını anlatır. “Hapishanede kendini öldürmenin 1001 kolay yolu var” nokta.

Ocak 2021'de Berlin'den Moskova'ya geri döndüğünde havaalanında tutuklandı ve daha sonra destekçilerinin devlet tarafından silah haline getirildiğini söylediği aşırılıkçılık ve diğer suçlarla ilgili suçlamalar nedeniyle bir dizi davayla karşı karşıya kaldı. Anılarının geri kalanını hapishanede yazdı.

Hikaye, hangi neredeyse 500 sayfayı kapsıyoraskeri bir ailede geçirdiği çocukluğu ve Moskova'daki Rus Halk Dostluk Üniversitesi'nde hukuk ve Rusya Federasyonu Maliye Akademisi'nde ekonomi okuduğu yılları anlatıyor. Navalny emlak avukatı olarak çalıştı ve daha sonra Küçük yatırımcılar için bir blog oluşturarak ve devlete ait şirketlerdeki yolsuzluk kanıtlarını ortaya çıkararak siyasete girdi.

Putin'in açık sözlü eleştirmeni oldu ve 2011 yılında protestoları organize etmek için sosyal medyayı kullanmaya başladı. Hükümetin uygunsuz davranışlarına ilişkin şikayetlerde bulunan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nı kurdu. O andan itibaren Rus yetkililer ona o kadar sık saldırdı ve onu tutukladı ki, hapishane için her zaman bir sırt çantasını hazır bulunduruyordu.

Anılarda, halka açık bir şekilde cesaret aktaran Navalny'ninkorktuğunu itiraf ediyorKendisi için olmasa da en azından ailesi için: “Novichok'u kapı koluma koymaları ve oğlumun veya kızımın ona dokunabileceği fikri beni korkutuyor.” yazdı.

Yulia Navalnaya, Alexei Navalny'nin dul eşi. Fotoğraf Frederick Florin / AFP
Yulia Navalnaya, Alexei Navalny'nin dul eşi. Fotoğraf Frederick Florin / AFP

Kitabın ortalarına doğru, hikaye aniden değişiyor. Navalny'nin sözcüsü yazar Kira Yarmysh tarafından yazılan ve Navalnaya tarafından onaylanan italik kısa bir bölüm. Navalny'nin tutuklanmasının ardından ortaya çıkan olayları anlatıyor ve sonunda uzak bir Arktik ceza kolonisine transferleri.

Anıların geri kalanı esas olarak Navalny'nin Ocak 2021'den itibaren hapishanede yazdığı mesajlardan oluşuyor. Orada meşgul olmak için yaptığı şeyleri yazıyor.: Karışık dans etmeyi öğrenmek, vardiyaları sırasında eğilip dikiş makinesini çalıştırırken Hamlet'ten bir monolog ezberlemek, meditasyon yapmaya çalışmak, eline geçen her kitabı okumak.

Bazen Navalny, hikâyesinin geldiği nokta karşısında umutsuzluğa kapılıyordu. “Aslında kimyasal silahlarla yapılan bir suikast girişiminin ortaya çıkarılmasıyla ilgili büyüleyici entrikayı içeren bir otobiyografi olan kitabımın bir hapishane günlüğü haline gelmesinden üzüntü duyuyorum.” yazdı. “Klişelerle o kadar doymuş bir tür ki onları kullanmamak imkansız hale geliyor.”

Yazmanın kendisi için ne kadar zor olduğundan şikayet etti.“Seni sürekli meşgul ediyorlar. Okumaya vakit yok, yazmaya ise çok az vakit var.”– ve neden anılarını ve deneyimlerini kaydetme ihtiyacı hissettiğini açıklıyor.

“Sonunda beni tasfiye ederlerse kitap benim anıtım olacak” 21 Ekim 2021'de yazdı.

Bir anda, Ölümünün gazetenin satışlarını artırabileceği konusunda şaka yapıyor: “Kitabın yazarı şeytani bir başkan tarafından öldürüldü; Pazarlama departmanı daha ne isteyebilir ki?”

Navalnaya, bazen kocasının hapishanedeki yaşamıyla ilgili açıklamalarını okumanın yıkıcı olduğunu söyledi. O, hücre hapsinde tutuldu, uykusuz bırakılarak işkence gördü ve tıbbi bakımdan mahrum bırakıldı. felç edici sırt ağrısı yaşadığında ve bacaklarında his kaybı yaşadığında, bu tedaviyi açlık grevi yaparak protesto etti.

Navalny, 2 Mayıs 2021 tarihli yazısında gazeteye, 24 günlük açlık grevini bitirdikten sonra yeniden güç kazanmaya çalışırken şunları söyledi: hücre arkadaşı ona bir elma ikram etti. Ancak gardiyanlar onu almasına izin vermedi.

“Bunları okumak çok zor” Navalnaya dedi. “Bu duyguyu nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum, sanki kalbin küçülüyor.”

Ancak kocasının mesajlarının kendisini sık sık cesaretlendirdiğini de ekledi çünkü bunlar istediği erkeği yansıtıyordu: ironik, neşeli, meydan okuyan.

“Zor ama aynı zamanda ilham verici çünkü bu düşünceleri paylaşma konusunda çok dürüst” dedi. “Korkunç şeyler hakkında yazıyor ama bir yandan da mizah anlayışı var.”

Alexei Navalny Şubat 2024'te hapishanede öldü. AP Fotoğrafı / Thomas Padilla.
Alexei Navalny Şubat 2024'te hapishanede öldü. AP Fotoğrafı / Thomas Padilla.

Hapishanede kısıtlayıcı koşullarla karşı karşıya kalmasına rağmen, Navalny dış dünyayla iletişim kurmanın yollarını buldu. Arkadaşlarına ve ailesine yüzlerce el yazısıyla mektup gönderebildi ve ekibinin üyelerine mesaj gönderebildi, onlar da bunları daha sonra sosyal medyada yayınladı.

Navalny, 2021 sonbaharına ait bir yazısında, mesajlarını ve anılarını yayınlamanın giderek zorlaştığını yazdı. “Avukatımla buluştuğumda yazdığım, sakladığım veya yanımda götürdüğüm her şey” açıklığa kavuşturuldu, “Dikkatlice okunuyor ve aynı zamanda velilerim tarafından fotoğraflanıyor.”

Daha sonra mahkeme işlemleri sırasında defterleri teslim etmek için bir plan yaptı. “Gardiyanları kandırmak için, özellikle bu amaç için satın alınan aynı not defterlerinin değiştirilmesini içeren, tamamen gizli bir operasyon tasarlamak zorunda kaldım.”

Navalny'nin günlüklerini yayınlaması bazen altı ayı buluyordu, Navalnaya'nın bahsettiği de bu.

Anılarda da şunu gösteren bir boşluk var: Zamanla Navalny yazmayı daha da zor buldu. Cezaevi koşulları ağırlaştıkça Her gün yalnızca yarım saat kağıt ve kalem kullanmasına izin veriliyordu. Kitabın son günlük girişi 2 Eylül 2022'ye aittir.

Navalny'nin sonraki aylardaki deneyimi, bu yılın şubat ayındaki ölümünden kısa bir süre öncesine kadar yazmaya devam ettiği sosyal medya paylaşımlarından derlendi.

Navalnaya, bazen Rusya'ya dönmeselerdi hayatlarının nasıl olacağını düşündüğünü söyledi. “Bunu hiç düşünmediğimi söylersem yalan söylemiş olurum” diye itiraf etti. Navalny'nin ölümü kendisi ve çocukları Daria ve Zakhar için yıkıcı oldu. “Çok dolu ve mutlu bir aileydik ve bir gün her şey sona erdi” dedi.

Yine de kocasının kararından pişmanlık duymuyor. “Doğru olanı yaptığımdan hiç şüphem yoktu” ilan etti.

Navalnaya, kocasının ölümünden bu yana Rus muhalefet hareketinde daha belirgin bir rol üstlendi ve aynı zamanda hedef haline geldi. Bu yıl bir Rus mahkemesi, Rusya'ya dönmesi ve hükümetin onu aşırılık yanlıları listesine koyması halinde tutuklanmasına karar verdi.

Kocasının muhalefet lideri olarak görevini sürdürmesinin sorumluluğunu hissediyor ve içinde bulunduğu tehlikeyi düşünmemeye çalışıyor.

“Ülkemizin farklı olmasını istiyorum”diye vurguladı. “Bunu bu rejime karşı olan herkes için yapmak istiyorum ve bunu Rusya'da yaşamak isteyen çocuklarımız için yapmak istiyorum ve tabii ki bunu Alexei'nin anısına yapmak istiyorum.”

Navalnaya, Navalny'nin hâlâ Rusya'daki insanlara ilham verdiğini söyledi.

“Sekiz ay oldu ama mezarı hala taze çiçeklerle dolu” dedi. “Her gün geliyorlar.”

Tercüme: Román García Azcárate