Paco Ignacio Taibo II, Ekonomik Kültür Fonu'nun başındaki yönetimini savundu ve bunun “ulusötesi solcu” olduğunu iddia etti.

PiKe

Member
Direktörü Ekonomik Kültür Fonu (FCE), yazar Paco Ignacio Taibo IIbu Perşembe günü güvence verdi Meksika kamu yayınevi “solcu bir ulusötesi” ve aleyhine suçlanan edebiyatla “aristokratik ilişki” ve “kırmızı halı” Ona göre Guadalajara Uluslararası Kitap Fuarı (FIL) gibi “muhafazakar” forumları bünyesinde barındırıyor.

“Orada olacağım (Guadalajara FIL'de). Genel olarak, Tartışma alanlarından çekinmiyoruz ama gittiğimde yine de kırmızı halıyı sevmediğimi söylüyorum. Ajansla yaptığı röportajda “Edebiyatla olan aristokratik ilişkiden hoşlanmıyorum, giriş için ücret alınmasından hoşlanmıyorum” dedi. EFE Meksika'nın başkentindeki Rosario Castellanos kitabevinde.

Kasım ayının sonunda düzenlenen, Meksika'nın en önemli ve dünyanın en büyük İspanyolca kitap fuarı olan Guadalajara FIL'i, eski başkan Andrés Manuel López Obrador'un (2018-2024) altı yıllık kariyeri boyunca ziyaret edilmedi. Hükümet ile kültür sektörünün bir kısmı arasındaki gerilimi yansıtacak şekilde, 1 Ekim'de göreve gelen halefi Başkan Claudia Sheinbaum'un katılması pek olası değil.

“Günde bir buçuk kitap üreten bir yayıncılık sektörüyüz. Biz sol görüşlü bir ulusötesiyiz, üzgünüm ama bu doğru. Kim olduğunuzu ve ne düşündüğünüzü neden saklayasınız ki? Sigaraların arasında, “Zamanımı ayda bir olmak üzere Meksika muhafazakar medyasından bıçaklanarak geçiriyorum” diye ekledi.

75 yaşındaki Taibo, “iyi bir okuyucu” olarak gördüğü Sheinbaum tarafından yeni bir dönem için göreve atandıktan sonra Meksika'nın büyük kamu yayıncısı FCE'nin başkanlığını sürdürüyor.

Ekonomik Kültür Fonu'nun yazarı ve yöneticisi Paco Ignacio Taibo II, Meksika kamu yayınevinin başındaki solcu yönetimini doğruladı. Fotoğraf EFE/ Isaac Esquivel

“Başkan kitabın önemini iyi kavramış. Okuyan Meksikalı, günlük gerçeklerle yüzleşmek için daha fazla kaynağa sahip” diye ekledi.

“Bir savaş bölgesi olarak kitap”

Gijón'da (İspanya) doğan yazarın şimdiki hedefi “kitabın bir savaş alanına, bir savaş alanına dönüştürülmesi projesini pekiştirmektir”yanı sıra “kütüphaneleri ülkenin en uç noktasına taşımak” ve “toplumsal organizasyon oluşturmak”

“Bunu aşağıdan yukarıya doğru yapmak zorundasınız. Oldukça firavun ve arkaik bir Kültür Fonu'nu sarstık. Kitapların fiyatlarını önemli ölçüde düşürdük, Meksika'da kitapların fiyatını satın alınamaz fiyatlarla belirleyenler ulusötesi yayıncılık şirketleriydi” dedi ünlü polisiye roman yazarı Taibo.

Bu anlamda, Elena Poniatowska veya Aura García Junco gibi olağanüstü kariyerlere sahip yeni ortaya çıkan yazarların yazdığı, maliyeti 20 pesodan (1 dolar) düşük olan ve kitlesel olarak dağıtılan bir dizi kitaptan oluşan 'Vientos del Pueblo' koleksiyonunun oluşturulması var. ülke çapında.

Ekonomik Kültür Fonu'nun yazarı ve yöneticisi Paco Ignacio Taibo II. Fotoğraf EFE/ Isaac Esquivel
Ekonomik Kültür Fonu'nun yazarı ve yöneticisi Paco Ignacio Taibo II. Fotoğraf EFE/ Isaac Esquivel

Önce Kültür sektörünün sol militanlığı nedeniyle eleştirisi ve ideolojik duruşu açık olan Taibo şeffaftır.

“Ben bir Guevarist ve Bolivarcıyım. Ama hey, ne bekliyordunuz? Fonu bir Guevarist ve bir Bolivarcının yönetmesinden hoşlanmayanlar seçimleri kazanırdı. Kültür sektörünün yaptıklarımızı beğenmeyen bir kesim var ve bunu inkar etmiyorum: Yaptıklarını beğenmiyorum“dedi alaycı bir şekilde.

1934 yılında kurulan ve 10.000'den fazla kitap yayınlayan Ekonomik Kültür Fonu'nun Meksika'da otuz, Arjantin, İspanya, Kolombiya, ABD ve Şili gibi ülkelerde ise bir düzine kitapçısı bulunuyor.

EFE ajansından alınan bilgilerle