Gumier Maier'in Rojas'ta sergi açmasına izin verilmeyen sanatçı Marcelo Benítez'in kurtarılmasına

PiKe

Member
Hiç duydun mu? Marcelo Benitez? Sanatçı, şair, denemeci ve Arjantinli eşcinsel militanlığının figürü70'li yıllardan 2022'deki ölümüne kadar yorulmadan çalıştığı Avellaneda'daki bir evde yaşadı. Gibi grupların bir parçasıydı.l Eşcinsel Kurtuluş Cephesi Eros Grubudergiler kurdu ve feminizm, eşcinsellik, polis baskısı, AIDS, edebiyat ve sinema üzerine haftalık ve dergilerde onlarca şiir, öykü, makale ve deneme yazdı. El Porteño, Dipnot, Hadi Yürüyelim Ve Gizli.

Bu yönlerin her biri ortaya çıktıkça, Marcelo, saklanması zor biri oluyor ve absürd bir şekilde günümüze sabitlenen çalışmaları, sergi gibi projeler sayesinde karşımıza çıkıyor “Ayin ve Fırtına” galeride Herlitzka & Co ve kitap Cassandra'nın saçları yayınlanmamış şiirlerini derliyor. Bu olaylar beni ne kadar mutlu ederdi, çünkü Hayatı boyunca eserlerini sergileyebildiği çok az fırsat vardı. ve bunun olmasının birkaç nedeni var; bunlar arasında, yıllardır arkadaşı olan sanatçının Jorge Gumier Maier, 80'li ve 90'lı yıllarda pek çok sanatçının en çok ilgi duyduğu mekanlardan biri olan Rojas Kültür Merkezi'nin küratörlüğünü yapan Dr. ona sunum yapma fırsatı vermemek çünkü görünüşe göre çalışmaları, tanıtmak istediği baskıyla el ele gitmiyordu. İronik, çünkü Benítez'in prodüksiyonu çok özel olmasına rağmen, o zamanın pek çok sanatçısınınkiyle örtüşen soruları gündeme getiriyor. Marcelo bu ihaneti affedemedi. Birkaç yazısında vurguladığı bir şey var, şöyle şeyler söylüyor: “Ricardo Rojas Merkezi'nin bana borçlu olduğu cevapla ne yapacağımı bilmiyorum. Bu gecikmenin bir HAYIR sinyali vereceğinden korkuyorum. Ve çalacak çok fazla kapım kalmadı.”

Bundan önce, askeri diktatörlük yıllarında kendisininki gibi bir eser bütünü sergilemek kolay olmadığından kendini şiir yazmaya ve çizimler yapmaya adamaya karar verdi. “Mutsuzluk yazmama izin vermese de çizmeme izin verdiğini görmek beni mutlu etti”. Korku ve ihtiyattan dolayı Bu eserleri evinin ahşap kalaslarının altına sakladı ve uzun bir süre onlarla bir daha karşılaşmadı. Ancak sanat ve sözler onun tek ifade kanalı değildi; militanlık da onun hayatında merkezi bir yer tutuyordu.

Marcelo Benítez'in çalışması Herlitzka & Co.'da sergilendi.

Kurtarma ve dostluk

On yıl önce arşivci Juan Queiroz O sırada kağıtları inceliyordu Şans eseri Marcelo ismine rastladı ve gençliğinde okuduğu bir makaleyi hatırladı Farklı1984 ile 1985 yılları arasında yayınlanan ilk gey dergisi. Benitez'in, bir oğlunun ya da kızının dolaptan çıkmasına verdiği farklı tepkileri değerlendirdiği “Eşcinseller ve ailesi” başlıklı metin dikkatini çekti. Queiroz'un gençlik yıllarında yardım etti. “Eşyalarımı karıştırırken o yazıyı buldum ve adını tanıdım, bu yüzden Marcelo'ya Facebook'tan yazmaya karar verdim ve onunla evinde buluşmaya gittim. İlk görüşte aşktı ve o andan itibaren çok samimi bir dostluk kurduk. yedi yıl sürdü” yorum yaptı.

O andan itibaren Juan, arkadaşının hikayesini gün ışığına çıkarmaya karar verdi. Materyalleri bu şekilde topladı, sayısız konuşmada kaydetti ve hatta gizlenmiş eserleri ortaya çıkarmasına bile yardım etti. “Yer altındaki çantalarda özenle sakladığı, biraz uygunsuz çizimleri ve şiirleri gün ışığına çıkardık, ancak bunlar ürettiklerinin yalnızca bir kısmıydı, geri kalan her şey oturma odasındaydı.” açıklıyor.

Kurtarılan Çin mürekkepleri, son askeri diktatörlüğün karanlık yıllarının sadık bir ifadesidir. Juan'ın tarihi olarak nitelendirdiği bu evde sadece eserler hayata geçirilmekle kalmadı, aynı zamanda Cinsel Kurtuluş Cephesi'nin Eros grubunun gizli toplantılarının yapıldığı bir militanlık ve toplu sığınma alanı1972'den bu yana 60'ların ilk gruplarının aksine daha aşırı pozisyonlar benimseyen ve sokak ajitasyonunu ve toplumsal ve cinsel devrimi savunan en radikallerden biri.

Sergi, yalnızca dokümantasyon materyaliyle değil, aynı zamanda görsellerle de o zamanlara bir gönderme içeriyor. Washington Cucurto'nun Eros'un En Kötü Üçlüsü'ne saygı duruşunda bulunan bir tablosu, Marcelo'nun arkadaşıyla oluşturduğu Néstor Perlongher ve Eduardo Todesca, Rosa Luxemburgo, Natalia Sedova ve Eva takma adlarıyla haber bülteninden sorumluydular öyle mi Gizli bir medya olduğu için dolaşımı çok küçüktür. Çizilmiş kapakları, düşük maliyetli baskıları ve görünüşte masum estetiğiyle, kendisine gelen insanlara değerli ve radikal bilgiler sundular.

Belirlemek zor Marcelo Benítez'in büyük mirası nedir?özellikle şimdi onun entelektüel bakışıyla, iki savaş arası Avrupa avangardının ürünü gibi görünen, anti-akademik renklerle dolu, Dionysosçu arzuya yakın bu derin, cüretkar eserlerini, orada deforme olmuş bir Bosch'a bağlayabildiğimize göre. sınıflandırılamayan mekanlara gömülmüş bedenler, eşekler ve yutucu maskelerdir. Marcellus'un eserlerinde Seks var ama aynı zamanda karanlık, korku ve üzüntü de var. Bu yüzden her ne kadar rahatsız edici olsalar ve bizi yutsalar da güzeller.