Cárcova Müzesi'nde Aída Carballo'nun eseri ve figürü kurtarılan bir sergi

PiKe

Member
Eşsiz öğretmen 1967'de “Bildiğim tek şey insanları, sokağı, siyaseti, hayatı sevdiğimdir” dedi. Aida Carballo (Buenos Aires, 1916-1985). Yeteneğe rağmen Sadece 54 yaşında sanatıyla “münhasır” geçimini sağlayabildi. ustalıkla ve yorulmak bilmeden çalışarak birçok değişimle karşılaşmadan önce. Hassas olduğu kadar hassas çizgileri olan ünlü bir oymacı ve teknik ressam, aynı zamanda daha az popüler yönleri arasında bir yazar ve seramikçi olan bu kişi, 24 yaşındayken o zamanki Ernesto de la Cárcova Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda resim eğitimi alması için yapılan giriş sınavında reddedildi. Bir süre sonra orada mükemmel bir öğretmen olarak görev yaptı.

Onun ölümünden sonra, Onun figürü tabloidlerin “deli” damgalamasına maruz kaldı -Psikiyatri hastanelerinde yatarak belli bir süre yaşadı-. Alıngan ve üretken sanatsal üretimi, eğitici rolüyle el ele gitti. benzersiz gravür tarzı nedeniyle çıraklar üzerinde çeşitli izlenimler bıraktı -gündelik temaları birleştiriyor- ve hatta posterlerinden de anlaşılacağı gibi, derin sosyal bağlılığı nedeniyle.

Sonsuzluğa açılan bir kapı Plastik sanatçısının evrenini derinlemesine incelemek amacıyla bir anma sergisi olarak önerildi. Cárcova Müzesi, Ulusal Sanat Üniversitesi'ne aittir. Örnek birleştirir zengin deneyimleri, sosyopolitik bakış açısı, yaratıcı dünyası Çocukluğundan beri muhteşem gravür ve illüstrasyonlar, el yazmaları, belgeler, kitaplar, nadir görülen seramikler ve fotoğraflar gibi onlarca materyalle ifade edilmiştir. Merak edilenler arasında Aída Carballo'nun 1946'da Federal Polis tarafından verilen İyi Davranış Sertifikası da var.

Sergi, kariyerinin dönüm noktalarını onu tanıyan şahsiyetlerin tanıklıklarıyla birlikte yeniden kurguluyor, eksen alıyor”Sınıflar ve atölye arasında”, “Şehrin Ruhu” ve “La Cárcova”. Yakın zamanda müzenin müdürü olarak atanan Luciana Delfabro ortamı ayarladı.

La Cárcova'nın eski öğrencilerine ait 3.000'den fazla parçadan oluşan bir koleksiyonu var. “Birçoğu, değerli ve az bilinen eserleri geride bırakan Aída Carballo gibi tanınmış sanatçılar oldu. Onun figüründen baskı dolabı koleksiyonunun değerini vurgulamak istedim.; arşivlerin geliştirilmesi; Arjantin'deki sanat eğitiminde ve sanatçıların yetiştirilmesinde bu alanın önemi ve kadın bir sanatçının sanat alanındaki ve öğretimdeki sorunları cinsiyet perspektifinden analiz etmemize olanak sağladığı fikri. Bugün bile her iki alandaki kadın mirasından da bahsetmek gerekiyor” diye konuştu Delfabro.

Lucía Laumann, Cárcova Müzesi'ndeki Aída Carballo sergisinin küratörü.

Seramik tarafı parlıyor Yemlikyeğeni Ana Carballo'ya vermek üzere yapılmış bir parça ve bir parça daha İsimsiz (Şehir) eski binaların cepheleri ile. Her ikisi de kariyerinin başlangıcında – 40'lı ve 50'li yıllar arasında – yapılmıştı ve seramik o zamanlar önemli bir ekonomik gelirdi. Sonunda ünlü öğretmen-sanatçılarla La Cárcova'daki Gravür Atölyesine katıldı; Çizim nedeniyle reddedilmeden önce 1946'da başvurdu.

Karakalem, sulu boya, gravür ve aquatint kullanılarak yapılan farklı dönemlere ait çalışmalar, karakterlerin, durumların veya manzaraların ağırlıklı olduğu çok sayıda detayı ortaya çıkarıyor. göze çarpıyor Çarpıcı olan Sokak, Kalp ve Yağmur (1948), yüzeydeki organıyla hassasiyet yayan ilk ödüllü baskısı.

1981 yılında kurdu Ulusal Kültürün Yeniden İnşası Hareketi meslektaşlar ve entelektüellerle birlikte şaşırtıcı derecede alakalı bir grup. Üyeleri arasında şunlar yer alır: Ernesto Sábato, Leda Valladares, Ana Pampliega de Quiroga, Enrique Stein, diğerlerinin yanı sıra. Grubun hedefleri “kültürün ticarileşmesine ve sansüre karşı yerel mirası savunmak, bağları güçlendirmeye yönelik girişimleri teşvik etmek ve ülkenin çeşitli bölgelerindeki kültürel tezahürleri görünür kılmak” idi.

Yaratıcı, evet; çılgın, hayır

Dehası ve teknik kalitesi gravürlerinde öne çıkıyor. Sembol gravürü (1947), Anason Elması Francis Jammes (1946) ve Vatandaş (1959).

Örnek küratörlüğünü yaptı Lucia Laumanson kitabın yazarı Aída Carballo, öğretmen. 20. yüzyılın ikinci yarısında Buenos Aires'te grafik üretimi ve kurumsal yollar. Kariyerini ve grafik üretimini sekiz yıldan fazla bir süre boyunca Sanat Tarihinin feminist perspektifinden araştırdı. Şu güvenceyi verdi: “Burada bu tanınmış sanatçıyı yeniden düşünmeyi öneriyorum ama genellikle deliliğin merceğinden okuyorum.”

Aktris María Rosa Gallo'nun seslendirmesi siyah beyaz kısa filmden geliyor Aida ve dünyası (1970), Mara Horenstein tarafından, Carballo'nun Ernesto Schoo ile birlikte yazdığı bir metne dayanmaktadır. Ham ve etkileyici, 16 dakika içinde çılgın insanlar ve aşıklar ortaya çıkıyor çünkü sanatçının yaşadığı ruh sağlığı bozukluklarını ele alıyor -teşhisini kamuya açıklamadan- kaçınılmaz olarak en sevdiği kedileriyle birlikte.

“Özel bir şey, çok fazla yayılmadı, onun bazı fikirlerini derinlemesine incelememize olanak sağlıyor. Bu tür deneyimlerin ilginç yanı, görsel hayal güçlerini zenginleştiren repertuvarı ve şehri nasıl okuduklarını eserleriyle bütünleştirmeleridir.orada şunu belirtiyor Bakımevleri Ve Aşıklar (litografik seriler) şehri oluşturan marjinal alanlardır” dedi Laumann.

Usta bir “öğretmen”

“Bunu şu şekilde tanımlayabilirim:sevgi, bilgi ve fedakarlık', Hayatının büyük bir bölümünde bunu yaptı”; “Öğretme tekniklerinin yanı sıra sanatçı olma deneyimini de aktardı.” Konuşanlar ise María Inés Tapia Vera, Carlos Scannapieco, Matilde Marín ve Marta Belmes, tanıklıkları kulaklıkla küçük bir ekranda oynatılmak üzere derlenen eski öğrenci-müritler. Fikir birliği var: Aída hem hayranlık hem de sevgi uyandırdı.

Carballo, Manuel Belgrano Ulusal Güzel Sanatlar Okulu'nda ve Prilidiano Pueyrredón'da Çizim, Gravür ve Gravür Tarihi dersleri verdi. Öğrenci sergileri, toplantıları ve partileri düzenledi; dersler verdi; öğrenci proje ve taleplerini destekledi. İlk atölyesi Talcahuano Caddesi'ndeki 25 metrekarelik kiralık bir bodrum katıydı. Eğitime devam etmek isteyen genç sanatçılar özel dersler aldı.

Aída Carballo'nun Cárcova Müzesi'ndeki sergisi.
Aída Carballo'nun Cárcova Müzesi'ndeki sergisi.

Küratör, “sınıflarında ve atölyesinde öğrencilerle olan güçlü bağın, sergilenen bazı baskılarda da görülebildiğini” vurguladı. “Bunlar, ulusal Güzel Sanatlar okullarındaki bu deneyimleri gösteren ve onların görsel repertuarlarını bütünleştiren görüntüler.” Ayrıca, yeni nesil sanatçıların hafızasında kalan, “onu sanat ortamında referans olarak tanıyan” sanatsal öğreti çalışmaları da öne çıkıyor.

yasal porteña

1971'de Carballo şunları ifade etti: “Bu gizemli Buenos Aires'in sokaklarının gürültüsünü arıyorum ve etrafım, öğrencilerimin gevezeliğini, meslektaşlarımın doktora figürünü bulduğum, aşırı kalabalık otobüsleriyle trafiğinin kasırgasıyla çevrili. ve onların koltuklarında milletin başkanının, milli eğitim bakanının, komşularımın, benim oturduğumu hayal ediyorum; Durakların yanında disiplinli bir şekilde sıraya giriyorum ve uzun bekleyişlerde duvarlara damgalanmış popüler ruhu topluyorum. […]”Kartonlarıma götürüyorum.”

Bölüm Şehrin ruhu tema ve görsel ortam olarak önemini gösteriyor: “Şehri ve sakinlerini figürasyona dayalı, ancak duyarlılık ve sosyal bağlılıkla geleneksel bir gravürden temsil etmesi tuhaf. Onun pedagojik çalışmalarını ve aldığı aile desteğini, sanatsal eğitim kurumlarını da göz önünde bulundurarak onun gibi bir sanatçının geliştirmesi gereken önemli konular olarak değerlendireceğim” dedi küratörü. Bunu şöyle genişletiyor: “Deneyimlerine göre, şehirde yaşayan, bağlamına dikkat eden bir kadını temsil ediyor; “Tarihsel olarak kadınların varlığına isteksiz olan kamusal alanlarda kadın karaktere 'Vatandaş' adını vermesinin bir nedeni var.”

“Gerçekten kendimi bulduğum yer Cárcova'ydı. Sonsuzluğa açılan açık bir kapıyla karşı karşıya olduğumu hissettim. […] “Genç bir sanatçının ihtişamını hissettim.”Belli bir lirizmle tanımlanan Aída Carballo, ölümünden üç yıl önce tüm hızıyla devam ediyor.