Biri Yahudi, diğeri Müslüman, ikisi arkadaş ve savaşın acısını paylaşmak için bir podcast hazırladılar

PiKe

Member
Ortadoğu'da 7 Ekim 2023'te başlayan savaş çatışmasının sonu gelmeyecek gibi görünüyor. kasabaları İsrail ve Filistin ateş altında İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile terör örgütü Hamas arasında. Ölenlerin sayısı binlerce, benzeri görülmemiş bir insani felaket yaşanıyor ve hâlâ kaçırılan ve bir yılı aşkın süredir evlerine dönmeyen 101 İsrailli sivil var.

Ancak kıtanın bu tarafında o zamanlar için alışılmadık bir olay yaşandı: Yahudi kökenli bir kadın ve Müslüman dinden bir kadın Öyle güçlü bir dostluk kurdular ki Savaşın aynı acısını paylaşmak için bir podcast hazırladılar onları birleştiren ve aynı zamanda güçlendiren bir şey.

Barbara Zeifer ve Melody Kabalan yedi yıldır arkadaşlar. Arjantinlidirler ve 34 yaşındadırlar. Her ikisi de siyaset bilimci, çatışma çözümü uzmanı ve barış aktivistidir. kendi topluluklarının. Birlikte bir podcast oluşturdular Savaşın acısını paylaşmak için.

Onun hikayesi şuranın bir parçasıydı: Barış İçin İlk BuluşmaAnne Frank Merkezi ile İsrailli ve Filistinli Kadınların bir girişimi olan bu etkinlik, geçtiğimiz Pazartesi günü merkezdeki müzede kadın aktivistlerin, büyükelçilerin ve Barışa Ücret Veren Kadınlar (İsrail) ve Güneşin Kadınları (Filistin) hareketlerinin önünde gerçekleştirildi. Ayrıca dini liderler Peder Carlos White (Katolik Kilisesi), Papaz Leonardo Félix (Metodist Kilisesi), Omar Abboud (İslam için) ve ortak dua eden Haham Silvina Chemen de katıldı.

Nasıl arkadaş oldunuz?

Barbara, 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Georgetown Üniversitesi'nde okuyordu. Buenos Aires'te bir profesör ondan bazı deneysel çalışmalar yapmasını istedi. Bunu yapmak için 15 kişilik bir grup oluşturması gerekiyordu: beşi Yahudi dininden ve eşit sayıda Katolik ve Müslüman. “Orada dedim ki: Yahudileri de, Hıristiyanları da tanıyorum. Ama hiçbir Müslümanı tanımıyorum. Söylem Analizi alanında yüksek lisans derecesine sahip siyaset bilimci Ziefer, “Ne yapmalıyım?” diye hatırladı.

“Melodi'yi tanımıyordum. Onu kotayı doldurmaya davet ettim. Onun benimle hiçbir ilgisi yok. Bu buluşma çok şaşırtıcıydı: Kamp ateşinde egzersiz yapıyorduk, Cris Morena şarkılarını yüksek sesle söylemeye başladık. Ben de dedim ki: 'O benim arkadaşlarım gibi!' Kendimi çok rahat hissettim. “Ortak olduğumuz her şeyi keşfetmeye başladık” dedi.

O da aynısını hissetti Melodi Kabalan, Bu tesadüfi toplantı aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde uluslararası ilişkiler ve çatışma çözümü üzerine çalışan Müslüman kökenli aktivist. Şu anda, bir ürün veya hizmetin İslam Hukuku ve Kuran'ın gerekliliklerini karşıladığını doğrulayan bir süreç olan Helal sertifikasyonuna adanmıştır.

Biri Yahudi, diğeri Müslüman, ikisi arkadaş ve savaşın acısını paylaşmak için bir podcast hazırladılar.

“Ortak nokta, o çevrede yer alan ve Arjantin'de yaşayan çocukluk veya ergenlik öncesi dönemle ilgisi olan her insanın dininin ötesinde bir ocak olmasıydı.” dedi Melodi.

“Nasıl inşa edileceğini bildiğimiz tüm bunlardan en çok çıkardığım şey, toplantı ve çalışma sonrasında yaşananlar oldu: bir ilişkiyi sürdürmek istiyorum. Bunun Arjantin'in devam eden ilişkilerinin doğasıyla çok ilgisi var.nasıl olduğunuzu bilmek ve ötesinde bu kadar yakın ve bu kadar birleşmiş hissetmek” dedi.

Yahudi kadına göre, İlişkinin başlangıcında birbirleri hakkında bilgi eksikliği nedeniyle çok fazla güvensizlik vardı. “Ön yargılar yavaş yavaş yıkıldı. Onun evine yemek yemeye gittim, ailesi beni evde yediğimin aynısı yiyeceklerle karşıladı.”

“Gündelik şeyleri paylaştık ve birlikte keyif aldık. “Birbirimizden öğrenmemiz gereken her şeyin farkına varmaya başladık” diye ekledi.

Barby'nin İsrail'de yaşayan arkadaşları ve ailesi varken, Melody'nin ailesinin bir kısmı Lübnan'da yaşıyor. Filistin'de de arkadaşları var. Ortadoğu'daki jeopolitik çatışmalar nedeniyle birbirlerini daha iyi anlamaya başladılar.

“Konuşmaya başladığımızda yakınlaştık. Bütün acılarımızla, ön yargılarımızla, korkularımızla orada bir şey olduğunda nasıl hissettik. Yaklaştığımızda ikimiz de aynı fikirdeydik. Şu ya da bu tarafta kaç kişinin öldürüldüğünden değil, başımıza gelenlerden, hissettiklerimizden ve ailelerimizden bahsediyoruz.. Kabalan, “Kimse insanlara karşı çıkamaz” diye vurguladı.

Ziefer de Müslüman arkadaşıyla aynı duyguları paylaşıyordu. “Biri diğerinin örfünü, dinini, kültürünü anlıyordu. Kişisel hikayelerden yola çıkarak birbirimizi farklı bir şekilde dinlemeye başladık. Aynı değerlerden yola çıkıyoruz: tarihin ve okulda bize öğretilenlerin ötesinde, iyi ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Hepimiz aynı şeyi istiyoruz. Neden ulaşılamıyor?

Başlarına gelenleri çoğaltma düşüncesiyle birlikte genç kadınlara yönelik toplantılar düzenlemeye devam ettiler. “İnsanların birbirini bulmasını istiyoruz; Diğer tarafta canavarlar yok, aksine sizin benim gibi aynı şeyleri yaşayan, iyi yaşamak isteyen insanlar var. Başımıza gelenleri her birimiz kendi evinden ama her zaman saygı ve sevgiyle konuşuyoruz” dedi.

7 Ekim'den sonra ne oldu?

İlişkiler eskisinden çok daha güçlü hale geldi. “Aldığım ilk mesajlar şunlardı: Melody bana halkımın İsrail'de nasıl olduğunu soruyor. Şunu yansıtmaya çalışıyoruz: İnsanlar önce gelir, yakınlık hisseder ve kendimizi diğerinin yerine koyarak empati kurarız. başkalarının acılarının bizimkiyle aynı değerde olduğunun farkına varmak”dedi Barbara.

“Lübnan'da ailem ve dostlarım, Filistin'de de dostlarım var. İkimiz de orada olup bitenlerle çok bağlantılıyız. Her zaman her şeyin farkındayız” dedi Melody.

Birlikte Kurdukları dostluğu, yüzleşmeden, travmayı küllerinden inşa etmeye çalışarak korudular. Bu yüzden, podcast'i yarattılar ayakkabılarının içinde deneyimlerini Spotify, YouTube ve ayrıca Instagram @entuzapatosok'ta paylaşmak için.

Altı bölüm var Kadınlar, toplumdaki kadınlar, Yahudi ve Müslüman toplulukları, Orta Doğu'daki savaş ve medya üzerindeki etkisi gibi farklı konuları ele alıyorlar. Ayrıca flört, seyahat, yemek, din ve dinsizlik hakkında da konuşuyorlar. Yedinci bölüm, sezonu kapatmak üzere yıl sonuna doğru çıkmak üzere.

Podcast insanları nasıl etkiliyor?

“Önce bize şunu söylüyorlar: 'vay be! “Bu hiç aklıma gelmedi, beni kızdırıyor ama daha fazlasını duymak istiyorum” Zieger belirtti. “Arkadaş olduğumuz ve podcast yaptığımız için her konuda anlaştığımız varsayılıyor. İşte sürpriz geliyor: Her konuda anlaşamıyoruz ama oturup konuşabiliriz”dedi Kabalan.

“Ayrıca bize çok soruluyor: 'Her bölümü çektikten sonra kavga ediyorlar mı?' Bunun hakkında konuşmamız gerekiyordu. Savaş içimizden geçti, Lübnan'a yayıldı ve her birimizin liflerine çok güçlü dokunuyor.”Zeifer kabul etti.

“O Bu her konuda hemfikir olduğumuz anlamına gelmiyor, hatta hiçbir şekilde. Karşılıklı sevgi ve saygının her şeyden büyük olduğunu anlıyoruz. Aileniz ve arkadaşlarınızla Aynı fikirde olmayabiliriz, tartışabiliriz ve kavga edebiliriz ama birbirimize düşman gibi davranmamalıyız. bizi insanlıktan mahrum bırakıyor ve tüm haklarımızı sayıyor. Tam tersine farklı düşünen insanlarla bu şekilde bir arada yaşamak hâlâ mümkün” dedi.

“Göstermek ve aynı zamanda pratik yapmak istediğimiz şey oturup farklılıklarımız hakkında konuşabilmek. Melody, “Bizi inşa eden farklılıklar insan olarak bizi besliyor” dedi.

Podcast'in Instagram'daki makaraları Arjantin ve İsrail, Lübnan, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde haftada yaklaşık 9.000 hesaba ulaşıyor. Afrika ve Filistin'de de duyulmaktadır.

“Dinlemek ve daha fazlasını öğrenmek isteyen insanlardan yorumlar alıyoruz. Bazen sinirleniyorlar, tartışmak istiyorlar ama fikir şu: saygı çerçevesinde daha fazla sohbet oluşturmak”Barby açıkladı.

Son olarak Yahudi ve Filistinli kadınların Anne Frank'ın Evi'ndeki ilk buluşmasına değindiler. Melody Kabalan, “Yalnız olmadığımızı anladık” dedi.

“Barış alanı çok daraldı. Héctor Shalom'un (Buenos Aires'teki Anne Frank Evi Müzesi'nin müdürü) söylediği gibi, bugün barış hakkında konuşmak için birçok kişinin düşüncesine karşı cesur olmanız gerekir. Kutluyoruz ve bu yolda devam etmek için güç, istek ve enerjiyle dolu olarak ayrılıyoruz,” diye sözlerini tamamladı Bárbara Zieger.