“Bilim kurgu harika bir düşünce egzersizidir”

PiKe

Member
Belgrano kafeye şu tişörtü giyerek geldi: Rock grubu Mayo Alto'daki Oxve bir süre sonra zaten konuşuyorduk en sevdiğiniz yazarlarKendini borçlu hissettiği, bir kısmını da gittiği her yere yanında taşıdığı kişiler. Aşırı roman Sorialar ile ilgili Alberto Laiseca –“Arjantin edebiyatının en önemlisi”– vücuduna dövme yaptırıldıaynı şekilde filozoftan bir alıntıyla Baruch Spinoza. Edebiyatın ete kemiğe büründüğünü söylemek Roberto Chuit Roganoviç Kurduğu hayali dünyaların hem onun titiz ve tutkulu okumalarından hem de kendi kuşağının derin kaygıları ve belirsizliklerinden beslendiğini söylemek abartı olmadığı gibi, abartı da değildir.

Roberto Chuit Roganovich, Clarín Roman Ödülü 2024'ün sahibi. Fotoğraf: Fernando de la Orden.

Edebiyat mezunu, Conicet burslusuLuciano Lamberti'nin öğrencisi, 32 yaşında, Roberto Chuit Roganovich Romanıyla Clarín Ödülü'nü kazandı. Ayaklarınızın altındaki daha büyük yapıları hissetseydiniz350 sayfalık insanlık tarihinden daha azını kapsamazAmerika'nın keşfinden 1200 yıl sonrasına, türümüzün neslinin tükenmesinin hala hayatta olan bir gezegende şekillendiği bir geleceğe.

Kurgunun merkezi Bitkiler aleminin özelliklerini taşıyan, aynı zamanda mantarların özelliklerini de taşıyan bir tür bitki, “biyont”, karmaşık bir varlıkBaşkalaşım geçirme, genişleme ve daralma, ortaya çıkma ve kaybolma, çevreyi ve insanları psişik olarak etkileme yeteneğine sahip. Bu tuhaf bitki yer kabuğunun altına kadar uzanır ve savaş ya da soykırım zamanlarında gezegenin farklı yerlerinde ortaya çıkar.

– Olay örgüsü, 1504 yılında İspanyolların Amerika'ya gelişi sırasında geçen paralel hikayeler halinde gelişiyor; daha sonra 1888'de, Arjantin'deki Çöl Harekatı'nın sona ermesinden sonra -her ne kadar eylem Londra'da gerçekleşmiş olsa da- ve 1945'te, İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna doğru, farklı ülkelerden bir grup bilim adamı, ilk çıkışını yapan tesisi araştırırken. Patagonya'da ortaya çıktı. Bu aşırı iddialı projeye nasıl başladınız?

–Hırslı olduğunu şüphesiz biliyordum, bu kadar hırslı olmanın hata olduğunu biliyordum. Edebiyatta vaftiz babam gibi olan Luciano Lamberti beni her zaman biraz daha net, daha özlü olmaya itti. Ama aynı zamanda kendimi İkinci Dünya Savaşı ve mutlaka insani olmayan bir şeyin, yerli soykırımı, çöl harekatı veya düşüş gibi bizim aracılığımızla uygulanan bir gücün ortaya çıktığı görünen bir dizi dönüm noktası hakkında da çok düşünürken buldum. sivil bir kasabaya (Hiroşima) bomba. Bunu durduracak bir insan vicdanı olmadan ulaşabileceğimiz insanlık dışılaşma düzeyine takıntılıydı.. Paradoksal olarak insanın ne yaptığını bilen tek kişi, her şeyin altında bulunan, her şeyi gözlemleyen ve insanlığın nasıl parçalandığını gören bir bitkidir. O, kuralı yaşamın yeniden üretilmesini sağlamak olan bir kahinden başka bir şey değildir. Ölme arzusu ve aynı zamanda birini öldürme arzusu ile yaşamın mutlak ve sürekli ısrarı arasında, romanın sorunu, insani olmasına gerek olmayan bir yaşam, kelimenin en biyolojik anlamıyla yaşam vardır.

–Romanınızda tarih fantastik, bilimkurgu ve gotikle kesişiyor. Açıkça, gerçekçilikten ayrılmaya yönelik taklitçi olmayan bir niyet var. Bunu hangi türe göre sınıflandırırsınız?

–Şüphesiz ki bu bir tür romanıdır, çağdaş eleştirmenler onu yeni tuhaf veya yeni tuhaf kategorisine dahil edebilirler; fantezi ve bilimkurguyu bünyesinde barındıran ama her şeyden önce gerçekçilikten uzaklaşmaya çalışan, çünkü sözcükleri ve hikayeleri bu şekilde ele almanın içinde yaşadığımız gerçekliğin ideolojik sızıntılarını, arzularını ve derin korkularını anlamamız gereken birkaç yoldan biridir. Gerçekçilik, klasik yönüyle ya da benliğin edebiyatı olarak tükenmiştir.. Bilimkurgu, korku, fantastik, yeni tuhaflık genel bir vizyona sahip, kendini evine kapanmış hisseden ve bu yüzden kocasını aldatmaya çalışan bir Madame Bovary'den bahsetmiyorlar. Yakın geleceğin edebiyatıdır. Cevaplardan çok sorularımız var: Yeni savaşlarla, salgınlarla, sermayenin yeniden yapılanmasıyla, ülkelerimizle ne olacağını bilmiyoruz. Bilim kurgu harika bir düşünce egzersizidir, Juan José Saer'in dediği gibi bir tür spekülatif antropolojidir.

Roberto Chuit Roganovich, 2024 Clarín Roman Ödülü'nü kazandı. Fotoğraf: Fernando de la Orden.
Roberto Chuit Roganovich 2024 Clarín Roman Ödülü sahibi Fotoğraf: Fernando de la Orden.

– Sizin neslinizi tanımlayan şeyin bu belirsizlik duygusu olduğunu mu düşünüyorsunuz?

–Benim kuşağım belirsizlikten fazlasıyla etkilenmiş durumda, sonunda intihar eden İngiliz filozof Mark Fisher'ın yeni vatandaşların ruh sağlığını merak etmesi tesadüf değil. İşimiz, ekonomik ve politik belirsizliğimizin neslimizi gerçek anlamda kayıplara sürüklediğine inanıyorum. Hepimiz çok eşliyiz, çok eşliyiz, çok eşliyiz çünkü kendimizi hangi biyolojik veya ruhsal merkeze bağlayacağımızı pek iyi bilmiyoruz.. Bazı yoldaşlar çözümü Hıristiyanlığa dönmekte, bazıları büyülü düşünce ve astrolojide, bazıları ise siyasi militanlıkta buluyor. Anne babamızın istikrarının bizim için mümkün olmadığının farkındayız ve bu bizi endişelendiriyor.

Konuşma kapanan davalara dönüyor ve Roberto kendi durumu hakkında yorum yapıyor: Conicet bursu alan biri olarak emeklilik katkı payı yok ve ikramiye de almıyor. Ancak mevcut durumda doktora sonrası bursunu alıp alamayacağını da bilmiyor, dolayısıyla yakın gelecek onun için gerçekten belirsiz.

–Ödülü kazandığınızda, kendilerinden önceki yazarları tahttan indirmek zorunda kalan önceki kuşaklar gibi, baba katliamı yapamayacağınızı dile getirmiştiniz. Bu nasıl? Anne-babanın olmamasıyla mı alakalı?

–Ben size tam tersini söyleyeyim, biz kendimizi bizden önceki neslin çocukları gibi hissediyoruz. Borges'i öldürmek isteyen Di Benedetto veya Piglia gibi, bir şekilde Macedonio Fernández'i öldürmek isteyen Borges gibi olmak istemiyoruz. Selva Almada, Luciano Lamberti, Federico Falco, Carlos Busqued, Samantha Schweblin, Mariana Enríquez, Camila Sosa Villada'ya duyduğumuz sevgi benim kuşağımın yazarları tarafından oldukça paylaşılıyor. İsimlerimizi bilmiyorlar ama biz onların metinlerini sanki öyleymiş gibi okuyoruz, sadece heyecanlanmamızın nedeni değil, sanki edebiyat dersiymiş gibi. Bunlar düşüncemizin güncelliğidir.

–Romanınız yazım kalitesiyle, şiirsel uçuşuyla göz dolduruyor. Başladığı anda başka bir zamandan gelen bir ses duyulur, kehanet dolu bir ses, çok tuhaftır ve okuyucu için oldukça çekicidir. Sonra farklı zamanlarda farklı seslerin, farklı anlatıcıların olduğunu fark ediyoruz. Sanki birden fazla romanı bir arada yazmışsınız gibi.

–Seslerin çeşitliliği benim becerimden çok, çok belirgin bir yorgunluk biçimiyle ilgilidir. 350 sayfalık bir romanı tek bir anlatımla hayata geçirmek benim için çok zor olurdu. Latin Amerika tarihinin büyük bir bölümünü korku, fantezi ve bilim kurgu üzerinden geçirmek istediğimi biliyordum. Sanırım o sesleri serpiştirmek benim için ayrı ayrı üretmekten daha zordu. Romanın asıl sorunu teçhizattı.

2024 Clarín Roman Ödülü'nü kazanan Roberto Chuit Roganovich, sözleşmesini imzalıyor. Fotoğraf: Fernando de la Orden.
2024 Clarín Roman Ödülü'nü kazanan Roberto Chuit Roganovich, sözleşmesini imzalıyor. Fotoğraf: Fernando de la Orden.

–İlk anlatıcı, 1504 yılında, hasta olan Isabel la Católica'ya konuşan bir sestir, romanda adı geçen tek tarihi karakterdir. Ona eşlik eden papaz Amerika'da olup bitenlere dair vizyonlar görüyor.

–Bir süredir kanser hakkında çok düşünüyorum, bana çok tuhaf geliyor çünkü ev sahibini öldürme pahasına bile üremek için harekete geçiyor. Isabel kanserden öldü ve onu Amerika'ya gönderemedim çünkü o hiç orada değildi, ama onu bir dekan ya da bir cadıya götürebileceğimi düşündüm, o da halüsinojenik bir mantar aracılığıyla ona Amerika'da neler olup bittiğini anlatacak ve görebilecek. Eğer kanserinizin tedavisi orada bulunabiliyorsa. Bu dekan, kör bir takım arkadaşına futbol maçı anlatırken olduğu gibi, ikinci şahıs ağzından anlatıyor; ben de bir arkadaşımla bunu yapmıştım. İkinci hikaye, Çöl Harekatı'na katılan ve Arjantin hükümetinin gönderdiği Londra'ya giden 19. yüzyıl karakteri Traverso'nun anlatımıdır. Bu hikayenin gerçek gotik kısmı. Günlüğün yapısına ve mektup romanına yaklaşmak istedimniyetim Londra'nın sisini inşa etmekti ki Gotik'ten hoşlananlar için vazgeçilmez bir şey bu.

Roberto Chuit Roganovich, Clarín Roman Ödülü 2024'ün sahibi. Fotoğraf: Fernando de la Orden.

–Karakterler arasında iki tür bilim adamı karşımıza çıkıyor: 19. yüzyıldaki Herschel, daha karanlık ve daha aşırı ve 1945'teki Ishigata, daha etik.

–19. yüzyıl bilim adamı kaba bilime aşırı derecede aşıktı. Ishigata zaten bilimin politik projeler tarafından belirlendiğinin farkındadır. Ishigata, bilimin kullanılma şekli konusunda oldukça bilinçlidir. Napalm, hardal gazı, tekrar eden makineli tüfek, diğerini yok etmek için yaratılmış icatlardı. Ishigata bilimin kontrolden çıkmasının tehlikesinin farkındadır. Francisco de Goya'nın eserlerinden birinin başlığını “Aklın hayali canavarlar üretir”. Bu Ishigata karakteri Şilili Benjamin Labatut'un birlikte çalıştığı karakterlere en yakın olanıdır.

Ishigata'nın soyundan gelen, gelecekten gelen, daha melankolik bir ses olan Julia karakteriyle daha çok özdeşleştiğini söylüyor. Konuşmada sinema ve edebiyata yapılan atıflar tartışılmaya devam ediyor: Büyükbabasından miras aldığı kütüphanedeki felsefeden ve Carl Sagan'ın (Cosmos) eski VHS'sinden filme kadar. VarışTolkien, Lovecraft ve Chambers'ın ilk okumaları, Borges'e duyulan sürekli hayranlık, Diego Muzzio'nun yanı sıra Mujica Láinez'in okumaları; Alberto Laiseca'nın yanı sıra Roberto Arlt y Marechal, Cormack Mc Carthy ve aynı zamanda Çehov ve Shakespeare. Zamanının nabzını şiire dönüştürmek için dinleyen, her şeyi yiyen, yetenekli, huzursuz bir yazarın geniş, eklektik ve kişisel ansiklopedisi.

Roberto Chuit Roganovich temel

• 1992 yılında Córdoba'da doğdu. Córdoba Ulusal Üniversitesi'nden Modern Edebiyat diplomasına sahiptir ve şu anda Conicet'te doktora üyesidir.
  • 2022 yılında romanı Kavağı kırmak Kısa öykü koleksiyonuyla 2022 Futurock Roman Ödülü'nü kazandı. Bütün buzağılar ve pumalar Ulusal Sanat Mektupları Yarışmasını kazandı.