“Arjantin beni her zaman destekledi”

PiKe

Member
Yoğun günlerdi. Javier Milei hükümetinin kültüre karşı “mutlak ilgisizliği” nedeniyle sert eleştirilere maruz kalan Filba'nın 16. baskısına iki İspanyol katıldı: Mar García Puig ve Luis Lopez Carrasco. İkincisi, bir film yapımcısı ve yazar olarak ödülü kazanan kişi. Herralde Roman Ödülü ile Beyaz çölCamila Fabbri'nin finalist olduğu Dans eden kraliçe Buralarda yaşayan eski bir tanıdıktır. “Arjantin beni her zaman destekledi. Deneysel sinemayla ilk günlerimde Los Hijos kolektifiyle birlikte Mar del Plata Festivali'ni ziyaret ettim ve daha sonra filmimle en büyük ödülü kazandım. Keşif yılı. BAFICI'da da sıcak bir karşılamayla karşılaştım. Arjantin sineması en cüretkar ve zengin sinemalardan biridir.Lisandro Alonso, Martín Retjman, Lucrecia Martel, El Pampero'nun üzerimde büyük etkisi oldu. Son film Lauquen Treni Geçen yılın en iyisi olduğunu düşünüyorum” diyor uluslararası festivalin maraton günlerinde toplantılara, çalıştaylara ve konuşmalara katılan López Carrasco.

İş rekabeti ve acımasız hayatta kalma, koro yapısındaki anlatıcı değişimi, kuraklıktan kaynaklanan çöl, iletişim eksikliği, vahşi bireycilik, mutlak varoluşsal güvencesizlik, çift krizleri, devletin eğitime kısıtlama getirmesi ve distopyaların ortaya çıkışı bir sette kesişiyor. incelikle örülmüş hikayelerden Beyaz çöl.

“Bu ülkenin boktan bir yer olması beni şaşırtmıyor, gerçekten şaşırtmıyor, Başımızı kaldırmamamız beni şaşırtmıyor, bazı kahrolası patronların bizi yönetmesi beni şaşırtmıyor. Bu normal, biz bunu hak ediyoruz, çünkü biz vasatız, çünkü biz pejmürdeyiz, çünkü biz korkakız. Aptallar tarafından yönetiliyoruz, aptallar tarafından yönetiliyoruz, aptallar tarafından istihdam ediliyoruz. Hepimizin boka batmasına şaşmamalı, ve ne dediğimi anlıyor musun? Umarım tamamen batarız, umarım tamamen batarız, umarım bu ülke çöker ve her şey yok olur, yok olur. Umarım hepimiz bu değersiz ülkeyi terk ederiz ve tüm bu iğrenç insanlar kendi boklarını yemeye devam ederler. Gerçekten bazen bunu düşünüyorum. Batmayı hak ediyorlar. Bu ülke batsın, herkes batsın! Beni duyuyor musun? Romandaki bir karakter “Bırak batsın, bırak batsın!” diyor. Gezegendeki herhangi bir ülkeninki olabilecek bir bağlam.

Başka bir paragrafta biri şunu iddia ediyor: “İnsan, düşünülemez olanla şaşırtıcı bir hızla bir arada yaşayabilir. Doğru koşullarda, birinci çoğul şahıs korkusuzca ve sonu olmadan genişleyebilir. Her ne kadar diğer uygun koşullar altında bizim içine sadece iki kişi sığabilecek kadar daraltılabileceğini hayal etsem de. Biz”. Sonra başka bir karakter şöyle cevap veriyor: “Bizi böyle hatırlıyorum, çocuklar kadar mutluyduk. kaygısız ve etrafımızı saran tehlikelerden habersizO yıllarda hâlâ göremediğimiz, isimlendiremediğimiz ve hayal edemediğimiz bir şey.”

Gerçeklik bazı karakterleri silmiştir, hayal güçlerini silmiştir. “Önceki her şey, tüm hayali görsel hafızam hiçbir iz bırakmadan yok oldu ve bana öyle geliyor ki çok değerli bir şeyi kaybettim, korumam gereken bir şeyi gönüllü ve sistematik bir şekilde yok ettim. Bu coğrafyayı yok ettim, yani hafızasını yok ettim ve her şeyi bitirene kadar dinlenmedim.asimile olacak yer kalmayıncaya kadar. López Carrasco ilk romanında “Bu manzarayı tükettim” diye yazıyor.

“Sinemanın yakın İspanyol geçmişini araştırmak ve düşünmek için bir araç olduğunu düşünmeyi sevdiğim gibi, bu ötekini nasıl kaydedeceğim konusunda da edebiyatla benzer bir şey yapabileceğimi hissettim”Avrupalı yaratıcının Arjantin'i ziyaret etmesinin edebiyatın birinci liginde oynamak gibi bir şey olduğunu söylüyor. “Arjantin anlatısı kıyaslanamaz bir zenginliğe sahip. Borges, Cortázar, Saer, Fogwill Los Pichiciegos'la, Aurora Venturini ile Primler. Son zamanlarda Michel Nieva ve kitaplarıyla beni büyüleyen çeşitli ve kapsamlı bir edebiyat Dünyanın çocukluğu Ve Teknoloji ve barbarlık. Orada ilgilendim Bilinen tüm dünyanın yok edilmesine dayanmasına rağmen olası bir hiciv olarak distopya. Kısacası dünyamızın komik bir şekilde abartılması.”

Olarak tanınır edebiyat dünyasına yeni giren Herralde ödülünün ardından beklenmedik yollar açıldı. “Benim için, Filba başlangıç niteliğinde bir deneyimdi. Konukların seçiminin muhteşem olduğunu düşündüm, hatta Gyula Kosice'nin eserleriyle ilgili bir edebiyat turu bile yaptık. Bunlar Luis Carlos Barragán, Yuliana Ortíz, Nell Leyshon ve Alejandra Costamagna gibi yazarların karmaşıklığı ve çeşitliliğiyle besleyici karşılaşmalardı. Beynin öğrenmenin, bilginin, neşenin olduğu yeni köşelerini açan edebiyatlar. Juan Mattio ile edebiyat hakkında nasıl düşünülmesi gerektiği konusunda toplantıya katıldım, bu eserlerin ve yazarların pek çoğu İspanya'ya gelmiyor. Bu gerçek bir hediye ve büyük bir ayrıcalıktı.”

Luis López Carrasco, Filba'nın 16. edisyonuna katıldı. Fotoğraf Guillermo Rodríguez Adami.

López Carrasco, romanının diziyle karşılaştırılmaya devam edilmesini doğal buluyor kayıpyirmi yaşına yeni giren. “Robinson Crusoe ve onun batığı ya da Jules Verne'in harikaları ile hayal gücünde uzun bir geçmişi olan bir sahneyi başarıyla güncelleyen bir dizi. Gizemli ada. Buradan romanımın başlangıç noktasını aldım: bir ada arayışı içinde bir balona tutunan bir dizi insan. kayıp Şaşırtıcı, bu kadar gizemle dolu ve bir o kadar da kışkırtıcı bir masal fikri üzerinde çalıştı. Gerçekliği özel, potansiyel olarak büyülü bir çekicilikle dönüştüren, oyun ve yaratıcı eğlence için bir alan. Onu gördüğümde ilginç bir şekilde yeniden sekiz ya da dokuz yaşında olduğumu hissettim. Hepimiz macera yaşama arzusuyla başka bir dünyaya girmek istiyoruz. Ve arka planda bu duyguyu yeniden kazanmak istedim. Beyaz çöl”.

López Carrasco, bugün bizi hangi kurguların çevrelediğini ve toplumda ne tür kurguların içinde yaşadığımızı düşünmeyi seviyor. Hayatta kalma ve rekabetçilik fikrinin genellikle şirketler tarafından bizi disipline etmek için kullanıldığı kurgunun araçsallaştırılmaktan muaf olmadığını söylüyor.. “Toplumu rekabet olarak anlamak her zaman var olan bir şey gibi görünse de Batı ve Avrupa kültürünün çekim merkezidir. Arkeoloji ve arkeoloji bize bunun tam tersini söylüyor: Dayanışmanın, karşılıklı desteğin ve bir arada yaşamanın tarih öncesi dönemlerde yaşandığını. Ursula Le Guin'in kültürü bir silah olarak değil bir kap olarak kurtarmak, savaşların değil, edindiklerimizin ve bizi bir topluluğun parçası yapan şeylerin tarihini kurtarmak hakkında söyledikleri hoşuma gidiyor.

Farklı kayıp, Yazar, birkaç kişinin ıssız bir adaya düşmesi durumunda ne olacağına dair hiperrealist bir yaklaşım denedi.. Bugün, kalıcı hiper bağlantı olgusu karşısında maceranın kaybolmuş gibi göründüğüne dikkat çekiyor. “Hiç şüphesi olmayan, beklenmeyene alerjisi olan özneler haline geldik. Bu bizi varoluşun en şaşırtıcı ve yaratıcı yönlerinden vazgeçtiğimiz hipermateryalizm ve endişe verici bir hiperpozitivizm dünyasına yerleştirir. Bana göre bunun siyasi sonuçları ve etkileri var.”

Onun romanı, Beyaz çölbir resimden başladı: Belki bir daha asla karşılaşmayacaklarını bilerek birbirlerini uzaktan gözlemleyen iki karakter. “Bilimkurguyu bir vaat, bir ifade yeri olarak kullandım. anlatıcıların, zamanın geçişinin sağladığı mesafe, şefkat ve metanetle şimdiyi veya yakın geçmişi anlatacakları gelecek bir zaman. Bir yazar olarak en yakın hediyemi bir tür tarihsel gerçekliğe dönüştürmem gerekiyordu. Yapay bir mesafeyi manipüle edin ve tarihsel olandan bahsettiğimde kapalı bir şeyden bahsetmiyorum, tam tersi. Dinamik ve farklı bakış açıları ve farklı yaklaşımlarla yeniden odaklanmaya duyarlı bir şey”, diye yansıtıyor 1981'de Murcia'da doğan yazar ve film yapımcısı.

Luis López Carrasco, İspanya'da sanattan veya kültürden geçinilemeyeceğini savundu. Fotoğraf Guillermo Rodríguez Adami.
Luis López Carrasco, İspanya'da sanattan veya kültürden geçinilemeyeceğini savundu. Fotoğraf Guillermo Rodríguez Adami.

Bir film yapımcısı ve şimdi de bir yazar olarak alınan çok sayıda ödüle rağmen López Carrasco şunu söylüyor: İspanya'da sanattan ya da kültürden geçiminizi sağlayamazsınız ticari sektörde “petrollenmiş” kalmadığınız sürece. Bu onun durumu değil: Üniversite profesörü olarak çalışıyor. “Mümkün olduğunca çok şey yazmak istiyorum ve bu son ödülün, romanımda olduğu gibi on yıl sürmemesine yardımcı olmasını istiyorum. Bugün, kendini tanıtma köleliği içinde, sosyal ağlarında yazarların bulunmasında ısrar eden yayıncılar var ve bunun satışları destekleyeceğine hiç şüphe yok, ama bunun bir yasa, bir matematik formülü olduğunu da düşünmüyorum. .

Ve bu anlamda daha da derine iniyor: “Instagram'da binlerce takipçisi olan ve filmlerini izlemeyen oyuncular da var, sanal hesap sahibi olmasına bile gerek olmayan oyuncular da var. Her ne kadar her şey değişmiş olsa da, kamusal imajın özerk bir karar meselesi olduğunu düşünüyorum. Benim için kitabı sunmak her zaman iyi ve arzu edilen bir şeydir ve bu, bazı yazarların sırtlarında Yankee kültürünün idealleştirilmesiyle bazen dayanılmaz derecede teşhir edilmelerini ortadan kaldırmaz. Öte yandan, Güvencesizlik, yazarak ya da basında işbirliği yaparak geçiminizi sağlamanıza engel oluyor, bu yüzden çeşitli alanlarda yazmaya mecbur kalıyoruz. Bugün Salinger ya da Pynchon olmak ve kendinizi dünyadan silmek zor, ancak bununla aşırı maruz kalma arasında herkes daha az dayatıldığını hissedeceği bir yer bulacak.